Conferinta de deschidere SET

DSC_0390

O activitate care parea foarte oficiala s-a dovedit a fi putin diferita: captivanta, foarte interesanta si bineinteles, oficiala.

Am ajuns la Bucuresti luni la 8:26 si eram foarte confuz pentru ca nu stiam daca trebuie sa ma duc la hotel sa-mi ocup camera sau sa ma duc mai intai la Palatul Parlamentului sa ma inscriu si cum nu imi suradea ideea de a ma plimba prin Bucuresti cu bagajele dupa mine, am zis sa incerc varianta hotelului pentru ca era aproape de gara si … Evrika!  M-amcazat, dar mai aveam mai putin de o ora pana la conferinta si norocul meu a venit din partea a doua fete din holul hotelului, care mergeau la conferinta si m-au luat cu ele.

Ajunsi la Palatul Parlamentului, am facut o tura pentru a ne asigura ca este chiar atat de mare pe cat pare si apoi am intrat, ne-am inscris si aici a inceput partea oficiala:  incepe conferinta cu cateva cuvinte si prezentari referitoare la relevanta politicilor pentru tineret, strategia de anul acesta si bugetul alocat.

A urmat  “Cafeneaua publica”cu tematica “Tinerii din Romania intre nevoi reale si politici publice”, impartita in sase teme mai mici: educatie non-formala, participarea tinerilor, voluntariat, munca si antreprenoriat, sanatate si sport, timp liber si cultura. Cafeneaua a fost organizata in modul urmator: erau 6 mese, fiecare dintre ele se ocupa cu una dintre temele mai sus mentionate si fiecare dintre noi, participantii, se ducea pentru 30 de minute la una dintre mesele de care era atras, iar dupa, schimba masa.  Pentru toate mesele existau aceleasi patru obiective: context&concepte, nevoi, solutii si vot. In cele 30 de minute fixam printr-o dezbatere ideile pentru unul dintre obiective, iar apoi fixam urmatoarele idei pentru tema care ne astepta la masa ce urma sa o alegem. Dupa ce stabileam toate solutiile, le votam pe primele 3 cele mai importante, deci aveam 18 solutii finale, care urmau sa fie depuse mai departe, in Parlament. Cand schimbam mesele aveam aproximativ 5 minute la dispozitie pentru cafea, ceai sau o mica gustare. “Cafeneaua publica” m-a captivat foarte tare si mi-a placut foarte mult.

Dupa reusita ‘’Cafenea publica’’ a urmat o sesiune simultana, unde doi dintre participantii la conferinta au prezentat concluziile la care am ajuns unor reprezentanti ai ministerelor si au creat un grup de lucru. Si cum este o sesiune simultana, in timp ce functiona grupul de lucru, noi am avut parte de o sesiune deschisa de ateliere interactive si am avut de ales intre : photovoice, animatie socio-educativa, teatru origami, teatru de umbre, teatru de imagine si teatru forum, reciclare creativa sau public speaking. Eu am ales teatru imagine si teatru forum si am descoperit ca sunt foarte interesante aceste doua metode inovatoare, deoarece rup bariera creata intre public si actori. Piesele se bazeaza mult pe improvizatie, actorii isi joaca rolul, dar alaturi de ei vin si spectatorii, care intervin cu ideile lor si dau o noua viziune piesei, astfel fiecare spectator poate deveni actor prin teatru forum. Teatrul de imagine e un fel de ‘’Statuile’’ :  actorii isi iau anumite pozitii si astfel creeaza o imagine, deoarece nu au voie sa se miste. Ei prezinta situatii din viata reala, iar cineva care are o solutie pentru situatia respectiva, inlocuieste un actor si ia o pozitie salvatoare.

La finalul conferintei am tras concluziile – ce am invatat in urma conferintei si ce vom pune in aplicare. Desi eram al doilea cel mai mic dintre toti participantii, amvenit cu idei si rezolvari pentru fiecare problema ce ne-a fost prezentata si m-am simtit super cand mi s-a multumit pentru una dintre interventii, in care sustineam ideea parteneriatelor intre ONG-uri, scoli si autoritati, pentru promovarea si constientizarea voluntariatului.

A douazi a fost una libera, in care am vizitat centrul vechi al Bucurestiului, am cumparat suveniruri, m-am ratacit pe strada Lipscani si am prins trenul cu 2 minute inainte sa plece, deci … SUPER !

In concluzie, cele doua zile la Bucuresti au fost foarte faine, ma bucur ca am participat la conferinta fiindca a fost interesanta si mi-a placut foarte mult, am acumulat cunostinte noi, mi-am facut prieteni si am vizitat Bucurestiul.

Mai multe poze de la conferinta de deschidere a Saptamanii Europene a Tineretului care a avut loc in 27 mai, la Bucuresti, gasiti pe www.facebook.com/asociatiacolors.

Raul, voluntar Colors

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

404