Laura Istrate, coordonator de proiecte la Centrul de Voluntariat Brașov

922745_581232965244158_1506817240_n

De când faci voluntariat?

Am inceput sa fac voluntariat din clasa a VI-a, când am constatat că aveam vecini de bloc care aruncau pe fereastră gunoaiele menajere, acestea ajungând  în grădina din spatele blocului. Iubeam foarte mult această oază de verdeață care era magică pentru mine. Aveam copaci înalți, pomi fructiferi, flori, arbuști și mă durea sufletul când vedeam mizeria aceea aruncată de oameni care erau prea leneși să își ducă gunoiul la container. Am adunat câtiva prieteni, am format o echipă și am trecut la acțiune. Nu știam ce înseamnă voluntariatul sau protecția mediului.Pur și simplu era ceva legat de bunul simț. Atunci se vorbea despre munca patriotică și mărturisesc că mie îmi plăcea să particip la acest gen de activități. La școală aveam practica agricolă sau strânsul de frunze pe stradă Saturn. Era pur și simplu distractiv. Aveam de ales între defilarea din 23 august, cu program artistic în fustițe bleaumarin cu două dungi albe, cu  repetiții pe stadion sau mersul la câmp – practică agricolă care însemna mers cu trenul sau cu autobuzul, cântece, râsete și muncit împreună. Aceasta a fost prima perioadă în care am făcut voluntariat. A urmat perioada studenției când  m-am implicat în “Liga Studenților” și după o lungă pauză, am început să activez în cadrul Asociației de Integrare Socială și Protecția Mediului Feed-Back Brașov.(2007). În această perioadă a început povestea Centrului de Voluntariat Brașov, inițiativă sprijinită de această asociație și de către Direcția Județeană de Tineret și Sport Brașov.

Cum ai ajuns să faci voluntariat?

Ideea era că existau momente în care trebuia ca cineva  să acționeze sau să ia o decizie. Și mai simțeam că nu îmi ajunge doar activitatea profesională și că aș vrea să fiu motivată de ceea ce fac. Aveam nevoie de fapt să fac voluntariat pentru mine, pentru starea mea de bine. Nu știu dacă vroiam să salvez ceva sau pe cineva. Acel cineva eram “eu”. Voluntariatul m-a ajutat să devin mai curajoasă, să îmi asum responsabilități și decizii și nu în ultimul rând să devin mai creativă.

 Ce faci ca voluntar? În ce activități te implici, cum arată săptămâna/luna ta de voluntariat?

Am încercat să fac diverse lucruri, pentru că acesta  e un avantaj major. Astfel nu mă plictisesc, pentru că este extrem de variat. Imi plac foarte mult lucrurile practice și poate cel mai mult să particip la renovări, la plantări sau la campanii stradale. În timp am învătat că oamenii cu care lucrezi sunt foarte importanți și că ceea ce facem împreună în activitățile de voluntariat poate reprezenta beneficii imense pentru ei. Voluntarii devin mai încrezători în propriile puteri, trec prin mai multe etape de evoluție și se transformă în oameni proactivi, curajoși, creativi.

În general , cel puțin o dată pe săptâmănă, miercurea de la 17.30 la 20.00  ne întâlnim la Centrul de Voluntariat. Este ziua Z, alocată Centrului de Voluntariat Brașov, în intervalul de timp menționat. Aici fac un transfer de energie cu oamenii care vin și cu care interacționez. E ziua în care povestim, planificăm, discutăm despre ceea ce s-a întâmplat în proiectele noastre. Încercăm să facem și lucruri practice, pentru că simțim nevoia să fim utili și creativi.

Activitățile noastre se petrec în zilele libere (cel mai des sâmbăta). Sunt campaniile stradale sau activitatea cu beneficiarii, plantări, igienizări, dezbateri, renovări, reamenajări, mai rar scriere de proiecte. Dacă există lucruri de pregătit, mai lucrăm seara de acasă ( mailuri, telefoane). Uneori și de la lucru când sunt urgențe. Aici sunt norocoasă că lucrez într-un loc unde voluntariatul este practicat, incurajat și sprijinit. Sunt momente mai intense și perioade mai ”liniștite”, dar întâlnirile de miercuri seara se întâmplă mereu. În ceea ce mă privește doar deplasările de servici mă privează de această bucurie de a participa la aceste întâlniri.

Care sunt provocările funcției de coordonator de voluntari?

Am fost coordonator al Centrului de Voluntariat în perioada 2008-2013, acum sunt coordonator de proiecte în cadrul Centrului de Voluntariat. Am trecut prin mai multe etape până când am înțeles ceea ce știu acum. La început nu înțelegeam de ce lumea nu face voluntariat. Apoi de ce sunt multe persoane care nu se implică intens, continuu și cu pasiune. Apoi de ce voluntarii nu își asumă responsabilități, initiative, de ce nu au mai multă încredere că pot face lucruri. În acești ani am învățat că voluntarii au o tipologie diferită, că unii sunt motivați intrinsec și devin din ce în ce mai curajoși în asumarea unor activități. Unii își doresc un voluntariat tip “confort”, în care se implică la nivel de execuție, să știe exact ce au de făcut și nimic mai mult. Alții vin cu mult entuziasm și nu stau prea mult, alții care se descurajează destul de repede și nu mai vor să facă voluntariat. Toți acesti oameni care au trecut pe la noi, sau care au făcut voluntariat au contribuit la proiectele noastre. Ne-am bucurat împreună, am muncit împreună. Eu am învățat mai multe despre mine, despre modul meu de a înțelege această lume și din greșelile pe care le-am făcut în acesti ani. Mi le asum și îndrăznesc să sper că am învățat din aceste greșeli. Eu sunt recunoscătoare tuturor voluntarilor care s-au implicat în activitățile noastre.

 Câți voluntari coordonezi (aproximativ)?

Centrul de Voluntariat Brașov are aproximativ 50 de voluntari activi care s-au implicat în mai multe proiecte.În baza noastră de date sunt peste 500 de voluntari care au fost activi la un moment dat sau care au avut intenția de a face voluntariat dar care s-au rezumat doar la completarea unui formular de inscriere.

În acest moment  coordonez echipa care este implicată în proiectul “Biciclește Omenește” echipă care are în componență 15 persoane. Particip și la inițiativa referitoare la reamenajarea spațiului verde din fața DJTS ,  clădire unde se desfășoară și activitățile noastre. În aceste două proiecte se implică aproximativ 20 de persoane, majoritatea fiind active și în proiectul “Biciclește Omenește”.

Ce “ți-a ieșit” din experiența de voluntar?

Da. Mi-a ieșit! Am învătat și am  experimentat lucruri noi prin intermediul voluntariatului. Am trăit stări incredibile care mi-au dat energia de care aveam nevoie să fiu pozitivă. Aceste lucruri sunt cele mai importante și nu se pot cuantifica. Am dobândit experiență, am cunoscut oameni deosebiți de care avem nevoie pentru a înțelege frumusețea acestei lumi.Imi este greu să exprim tot ceea ce am învătat pentru că nu găsesc cuvinte care să ilustreze tot ceea ce simt.

Pentru cei care doresc lucruri concrete, materiale, cuantificabile le spun că am avut norocul să călătoresc, și să vad lucruri pe care nu aș fi putut să le văd în alte condiții. Mi-a fost mai ușor să îmi găsesc un loc de muncă sau să colaborez în diverse proiecte. Am participat la cursuri  de instruire unde am învățat lucruri pe care le pot folosi în activitatea mea profesională. Cel mai important este să nu urmărești acest lucru în primul rând. Aceste lucruri pot să apară sau nu. Cel mai important este “să savurezi” experiențele de voluntariat, să apreciezi acest privilegiu, să fi recunoscător că poți colabora cu oameni deosebiți, animați de dorința de a face lucruri pozitive. Să te bucuri pur și simplu!

 Ce te motivează să continui să faci voluntariat?

Cred că puterea pe care o dobândești când poți schimba lucrurile în bine. Eu mă “alimentez” cu această energie. Nu înseamnă că nu ai momente când te întrebi “dacă are rost” sau dacă merită să îți dedici timpul personal unor activități făcute în beneficiul comunității. E o stare normală care apare din când în când. Cred că e bine să te implici atunci când simți că iți dorești acest lucru. Nu trebuie să  te simți vinovat dacă nu ai timp, dacă ai alte priorități sau dacă nu ai mereu o chemare. Există un timp pentru toate lucrurile pe care dorești să le faci. Dacă ai promis însă să faci un lucru și oamenii de bazează pe participarea ta, nu îi lăsa baltă.

O recomandare pentru cei care doresc să facă voluntariat!

Cred că am strecurat deja în acest text câteva posibile “recomandări. Aș spune pe scurt: Simte, bucură-te și fii deschis la aceste experiențe fantastice.

Mulțumesc!

——————

Vino la Târgul de voluntariat Brașov, în 17 mai, la Biblioteca Județeană G. Barițiu pentru a cunoaște și alți voluntari locali și pentru a afla care este oferta locală de voluntariat. Ține-te la curent cu ultimele informații pe www.facebook.com/voluntariatbrasov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

404