#ediția10 | Vorbe de la voluntari: Simona Marți

DSC_0588 Simona Stela Marti

Ca orice voluntar am început să îmi dedic timpul liber pentru o cauză, un scop, un vis, o dorință… aceea de a ajuta și alți părinți de îngeri care se simt pierduți în ițele vieții…făcând-o cu drag și nu din obligație, din iubire și fără condiții. Tot ceea ce facem prin Organizația E.M.M.A.,  este pentru a oferi un minim  sprijin moral părinților  îndoliați și, în același timp, pentru a sensibiliza societatea vizavi de o traumă incomensurabilă.

La una din întâlnirile cu voluntarii sibieni, cineva spunea că voluntarii sunt oameni frumoși. Și chiar așa și este, pentru că nu dorim răsplată pentru munca pe care o depunem, noi dăruim fără să cerem nimic în schimb și ne dorim să acumulăm valori spirituale și să ne ajutăm semenii doar pentru că putem și vrem.

Odată cu premiul primit în 2011 la Gala pentru Supervoluntari, înainte de orice altceva am fost surprinsă și emoționată, mai  apoi m-am autodescoperit, mi-am depășit limitele și m-am recâștigat pe mine. De la un eveniment la altul am descoperit o variantă îmbunătățită a mea, de fiecare dată. Voluntariatul te transformă într-o persoană conștientă de mult mai multe aspecte ale lumii din jurul tău pe care în mod curent nu le vezi pentru că aparent nu ai nicio legătură directă cu ele.  Ce este minunat  este faptul că tot mai mulți tineri se implică în activități de voluntariat care le dezvoltă o serie de abilități și competențe sociale, cum ar fi compasiune, solidaritate, toleranță, încredere, spiritul civic și responsabilitatea socială.

Mie această activitate mi-a adus numai beneficii, nu numai că m-a ajutat să mă deschid și să-mi înving anumite frici și temeri, dar mi-a dat ocazia să cunosc oameni extraordinari, m-a învățat să înving durerea prin iubire și m-a învățat să mă descurc în diverse ipostaze. Cred ca am spus totul sau… de fapt pentru mine acum voluntariatul este o terapie și în același timp un mod de viață. 

Din 2011 și până acum au apărut o serie de noi organizații non profit care într-adevar fac eforturi constante pentru a-și atinge obiectivele principale: Mâini Unite, Baby Care, Fundația Comunitară Sibiu, Asociația prietenii mocăniței, Asociația Elijah. Dar pentru ca acest deziderat să se împlinească este nevoie de eforturi nu numai din partea organizațiilor ci și a celor care pot ajuta în acest demers, fie că e vorba de donatori persoane fizice, fie de companii. Cel mai minunat lucru mi se pare mai ales colaborarea strânsă dintre toate aceste ONG-uri, care aparent au fiecare alte obiective, de aceea spun din nou că  voluntariatul îți oferă și posibilitatea de a interacționa cu grupuri sociale diverse, cu care nu interacționăm în mod curent în activitățile noastre.

Dacă ar fi să transmit un mesaj voluntarilor actuali, acesta ar fi că voluntariatul duce la creșterea unui grad mai mare de înțelegere vizavi de importanța vieții, dar și la un grad mai mare de compasiune și empatie, față de cei din jur – valori de care societatea noastră are mare nevoie.

Simona Steluța Marți, EMMA, câștigătoarea categoriei “Voluntarului anului” în 2011.

———–

Anul acesta Gala pentru Supervoluntari este la ediția numărul 10. Mai multe informații găsești aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

404