Ola!

Salutare, numele meu este Loredana Aoproae am 23 de ani si sunt din Brasov. Am terminat Facultatea de Sociologie si dupa 1 an de munca m-am decis ca e vremea sa incerc si altceva. Si uite asa am ajuns eu voluntar in Portugalia –  mai exact in Vila Nova de Famalicão – pe 31.12.2011. Despre Portugalia pot sa va spun ca e foarte frumoasa, iar oamenii sunt draguti. Se aseamana din multe puncte de vedere cu romanii, iar la capitolul politica si birocratii suntem cam pe aceeasi lungime de unda (poate de asta ma simt asa de comfortabil, aproape ca acasa hehe). Despre ce fac eu exact: lucrez in 3 proiecte (pe care eu mi le-am ales) si anume:

  1. Proiectul “Memórias de minha terra” este un proiect dedicat atat tinerilor cat si batranilor. Obiectivul general este acela de a implica un numar de 20 de elevi  – dintr-un orasel putin dezvoltat si care nu ofera multe oportunitati copiilor – in activitati de voluntariat. In paralel s-au identificat un numar de batrani care locuiesc singuri. Ideea de baza este ca fiecare elev sa faca vizite regulate (insotit de un adult/responabil al proiectului) la domiciliul unui batran pentru  a inregistra un interviu despre viata acestuia. In paralel elevi vor invata sa utilizeze un aparat de fotografiat, un reportofon si care sunt pasii unui interviu. La finalul proiectului se va tipari un manual si se vor organiza expozitii cu fotografiile si interviurile realizate de acestia.
  2. Proiect pentru biciclete, prin care  se doreste motivarea localnicilor in utilizarea bicicletei. Initial proiectul este destinat tinerilor urmand ca in viitor sa fie dedicat tuturor persoanelor.
  3. Un proiect de plantari (legume) care consta in urmatoarele:

– primaria ofera centrului de voluntariat un teren agrabil care in acest moment nu este utilizat

– acest teren va fi impartit intr-un numar de parcele, o parte fiind oferite localnicilor doritori pentru a isi planta propriile legume, iar o parte a terenului va fi destinat voluntarilor, insa la final recolta va fi destinata unor centre sociale.

In paralel am participat la un curs de Animator Socio-Cultural si diverse workshopuri. Despre limba pot spune ca am marele avantaj ca m-am nascut intr-o tara latina, pentru ca avem foarte multe cuvinte in comun si mi-a fost foarte usor sa o  invat. Am cursuri de limba si la scoala, dar cea mai buna practica e convsersatia de zi cu zi.

Timpul trece repede, dar fiecare zi e una noua si ma bucur enorm de experienta aceasta.

Pentru cei care si-ar dori sa incerce, dar stau mereu pe ganduri pot sa le spun doar: No risc – No fun!

Boa sorte, beijinhos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

404