Trupa de teatru Catharsis ne invită la Occident Express în cadrul Galei pentru Supervoluntari Brașov

Trupa Catharsis, Lic VJ Sacele

Trupa de teatru Catharsis s-a format în cadrul Grupului Școlar Victor Jinga din Săcele și este animată de dl. profesor Dorel Cerbu. Din repertoriul ei amintim autori dramatici clasici şi contemporani : I.L.Caragiale, Eugen Ionescu, Dumitru Solomon, Marin Sorescu, Matei Vişniec, Valentin Nicolau, precum și autori francezi cunoscuți, ca Guy Foissy . Graţie teatrului, liceenii săceleni au legat prietenii sincere cu liceenii trupei de teatru „Les Cents Repliques„ de la Lycee “Marie Curie” , din oraşul francez Vire (Calvados, Normandia).

Pe scena Centrului Cultural Reduta trupa de teatru Catharsis ne va prezenta piesa Occident Express, care are în centru două personaje emblematice care simbolizează multiculturalitatea societății moderne: John, saxofonistul american și Gigi, acordeonistul țigan din București. Ei se întâlnesc într-o staţie a metroului parizian şi intră într-un dialog multilingvistic despre viaţa lor, despre lumea mărginită a vieții cotidiene. Personaje boeme, fără grija zilei de mâine, reușesc să comunice dincolo de barierele culturale, etnice și lingvistice, într-un limbaj derizoriu, plin de tipare ale limbilor vorbite de emigranți, de oameni neinstruiți, pentru care a trăi este mai important decât a învăța.

Comicul  şi derizoriul situaţiei, este subliniat prin folosirea de catre cei doi, a unor tipare, clișee din limba vorbită : franceză, engleză, italiană, română. Clişeele lingvistice şi de imagine despre ţările lor de origine subliniază fragilitatea şi superficialitatea pseudo-culturii, semi-analfabetismului şi analfabetismului funcţional.

Ne vom întâlni cu trupa Catharsis în cadrul Galei pentru Supervoluntari Brașov, ediția a VI-a, în 26 noiembrie, de la ora 18, la Centrul Cultural Reduta. Nu uita să soliciți invitații la eveniment, dacă nu ai făcut-o deja – click aici!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

404