Ruxandra Teodorescu, voluntar Rotaract Brașov

1961479_10203070950125131_217409055_n

 

De când faci voluntariat?

Am început voluntariatul în Rotaract Kronstadt și ESN (Erasmus Student Network) la începutul anului 2012. În acest moment sunt membru activ în Rotaract Kronstadt și dețin funcția de secretar. Referitor la ESN, am renunțat datorită lipsei personale de timp și nemai vrând să încurc activitatea colegilor mei.

Cum ai ajuns să faci voluntariat?

Am început voluntariatul la câteva luni după ce am revenit în țară. Am fost plecată cu o bursă Erasmus și nevoia de socializare și descoperirea unor lipsuri în rândul comunității brașovene cât și a studenților străini m-a susținut spre a intra în cel puțin un club de voluntariat. Interesul meu a fost să ajut în vreun fel comunitatea brașoveană, de altfel continui și azi prin organizare de evenimente și strângere de fonduri pentru diferite scopuri caritabile.

Ce faci ca voluntar? În ce activități te implici, cum arată săptămâna/luna ta de voluntariat?

În principiu Clubul Rotaract Kronstadt se referă la comunitate. Organizarea de evenimente și strângerea de fonduri sunt activitățile noastre principale. Activitatea mea personală anul acesta constă în secretariat. Eu reprezint backoffice-ul clubului în materie de ședințe, structuri de evenimente, relatarea informațiilor utile, etc. Implicarea mea în club constă și în dezmorțirea colegilor, informarea lor de diferite evenimente atât în interiorul cât și exteriorul clubului și pentru că am cunoștințe și în photoshop și marketing ajut și la crearea afișelor. Clubul RTC Kronstadt are ședință o dată pe săptămână și evenimente o dată la 2-3 săptămâni. După fiecare ședință, raportul este uploadat pe grupul nostru online (Facebook și mail). Raportul este întocmit de mine și de fiecare dată încerc să pun întrebări pertinente pentru soluționarea anumitor situații, astfel îndemnând fiecare membru să fie activ.

Ce “ți-a ieșit” din experiența de voluntar?

Ca voluntar am învățat enorm cum să vorbesc cu oamenii, cum să îi ascult și să îi ințeleg. Am învățat să îmi depășesc anumite temeri și să susțin în continuare principiul de a nu judeca omul de la prima vedere. Am învățat că în orice moment există un motiv de a surâde și de a te bucura de viață. Am învățat să iubesc oamenii cu care îmi petrec timpul, am învățat că familia este pe primul loc și că nu strică să-mi sun bunicii mai des. Am învățat ce înseamnă perseverența și persistența. Mi-am îmbunătățit public speaking-ul și acum vorbesc mult mai ușor în grupuri mai mari. Am învățat când este momentul să-mi susțin ideea și când e momentul să tac și să accept o altă idee. Dar totodată am învățat că în viață nu totul este roz și că trebuie să lupți pentru ce este bine. Voluntariatul mi-a deschis ochii în multe privințe.

Ce te motivează să continui să facivoluntariat?

Fac parte dintr-un grup puternic de voluntari. Sunt oameni din diferite domenii de activitate, de la studenți la manageri, atâtea capete, atâtea idei și experiențe. Socializarea de care am nevoie există în clubul în care sunt membră, iar fondurile strânse de noi ajută mai departe diferite categorii sociale de persoane – un egoism al tuturor hrănit prin facerea de bine.

O recomandare pentru cei care doresc să facă voluntariat!

Voluntariatul te ajută atât pe plan personal cât și pe plan profesional. De ce spun profesional? Pentru că într-un club de voluntariat totul este transparent și poți învăța de la colegi, de la persoanele pe care le întâlnești. Într-o companie ești într-un cadru restrâns și nu ai mereu acces la exterior și la alte persoane din alte domenii. În voluntariat mereu ai în față o provocare și acest lucru îți dă avântul de care ai nevoie să renaști de fiecare dată. Voluntariatul îți oferă ostare de bine și de putere în sensul că știi că poți ajuta. De aceea voluntariatul trebuie început de mic !

——————

Vino la Târgul de voluntariat Brașov, în 17 mai, la Biblioteca Județeană G. Barițiu pentru a cunoaște și alți voluntari locali și pentru a afla care este oferta locală de voluntariat. Ține-te la curent cu ultimele informații pe www.facebook.com/voluntariatbrasov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

404