Anca Minciu, coordonator Incubator 107 Brașov

1964693_10203140751790129_896999604_n

De când faci voluntariat?

Voluntariatul a apărut oficial în viața mea în liceu, în clasa a X-a, odată cu înființarea clubului de dezbateri. Atunci a fost momentul în care aflam că activitatea pe care o desfășuram intră la categoria voluntariat.

Cum ai ajuns să faci voluntariat?

Aveam ”microbul” din primii ani de școală de când veneam cu tot felul de idei și initiative de activități. Cred că m-au alimentat oamenii entuziaști și optimiști pe care i-am întâlnit și erau activi la rândul lor. Aveau o sclipire anume, care mă atrăgea să fac și eu, ce făceau ei.

Ce faci ca voluntar?

În prezent, coordonez echipa incubator 107 Brașov, proiect al Asociației Kulturoscop. Mă asigur de bunul mers al proiectului și de implicarea voluntarilor.

În ce activități te implici, cum arată săptămâna/luna ta de voluntariat?

Activitățile sunt diverse – de la mobilizarea voluntarilor în diferite evenimente sau ateliere, la promovarea evenimentelor noastre, legătura cu colaboratorii sau relația cu internaționalii care ne vizitează. Luna de voluntariat se concentrează asupra comunicării cu oamenii din echipă, planificarea activităților și desfășurarea evenimentelor.

Care sunt provocările funcției de coordonator de voluntari?

În voluntariat foartă importantă e motivația, iar dacă ea nu e prezentă, proiectele frumoase încetează să se întâmple. Coordonatorul de voluntari are o responsabilitate foarte importantă, aceea de a ajuta oamenii să se dezvolte, să învețe, dar și să îi țină motivați să creeze în continuare lucruri mărețe. Important este ca la final oamenii să crească: fie prind mai mult curaj, fie cunosc oameni noi, fie descoperă ceva diferit despre ei înșiși – cu cât sunt mai mulți oameni în echipă însă, cu atât e mai greu.

Câți voluntari coordonezi (aproximativ)?

Aproximativ 50 de voluntari.

 Ce “ți-a ieșit” din experiența de voluntar?

În urma voluntariatului am strâns abilități, am legat prietenii și acumulat amintiri pentru o viață.

Ce te motivează să continui să faci voluntariat? 

Faptul că în urma oricărei activități, proiect, vezi oameni sclipind de fericire și simți că ai contribuit la o schimbare e cea mai puternică și motivantă recompensă.

O recomandare pentru cei care doresc să facă voluntariat

Voluntariatul este o sursă de energie pozitivă, e o lume ”altfel”, cum îmi place să îi mai spun în care ai ocazia să oferi ce ai tu mai de preț – timpul, imaginația și energia ta. Ceea ce se întoarce la tine însă, nu poate fi niciodată egalat de recompensele care vin în urma oricărei munci plătite.

——————

Vino la Târgul de voluntariat Brașov, în 17 mai, la Biblioteca Județeană G. Barițiu pentru a cunoaște și alți voluntari locali și pentru a afla care este oferta locală de voluntariat. Ține-te la curent cu ultimele informații pe www.facebook.com/voluntariatbrasov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

404